A Debreceni Bonsai Club azért alakult hogy összegyűjtse a Debrecenben és a környéken élő bonsai kedvelő embereket. Az oldal folyamatos feltöltés alatt áll. Az oldal részben általános részben saját blogbejegyzéseket tartalmaz, az oldal témájához kapcsolódóan.

2011. február 2., szerda

Szép... szép... na de miben is rejlik a szépsége? (második rész)

Az előző bejegyzésben a bonsainak mint tál és fa együttes kompozíciójának alsó felével foglalkoztunk. Legyen szó most egy kicsit a felső részről. Ez egy kicsit rövidebb bejegyzésnek ígérkezik mint az előző, bár annál megszívlelendőbb tanácsokat tartalmaz azoknak akiknek esetleg új amit írok.

Kezdjük is el akkor lentről felfele haladva.
Ha már megvan a tál akkor jöhet az ültetés. (Ez a téma is megérne egy bejegyzést de erről majd később.) A fa beültetésénél figyeljünk arra hogy a gyökérnyak a tálunk pereme fölé essen. Nem mutat jól ha úgymond "bele kell nézni" mintha egy vödör aljára ültettük volna, egy kis túlzással. Ráadásul egy szép gyökérnyak egyrészt jól is mutat kiemelve másrészt kicsit "korosítja" a fánkat, hisz valamennyire ez is a cél egy öreg sok időt és viszontagságot megélt fa hatását kelteni.
Fontos még hogy  négyszögletes vagy ovális tál közepére sose ültessük a fácskát. Mindig a középponttól egy kis távolságra. Próbáljuk ezekben az esetekben kerülni a szimmetrikus elrendezést. A kerek tálas és kaszkád, vízesés szerűen lelógó típusú bonsaioknál viszont tanácsos középre ültetni úgy mutat jól.

Jöjjön most a többi rész egyben, a lombkorona és a törzs. A fa törzséről visszatekintve az előző bejegyzésben annyit hogy igazodjon a tál perem vastagságához amennyire csak lehet. Sajnos a még fiatal vékony törzsű fáknál nem mindig lehet ezt megvalósítani. Mert a lapos tálakban hamar kiszáradhatnak, nagy odafigyelést igényelnek.
A képen jól látszik a ültetés helye, illetve a a törzs/lomb aránya. értelem szerűen ez az arány megfordul elég sok esetben. Hiszen érdekesen mutatna egy természetes hatású lombkoronával rendelkező pl tölgyfa ilyen arányokkal.


Jöjjön még 2 illusztráció a lombkoronával kapcsolatban.

A lombkorona metszete(bal oldali kép) egy egyenlőtlen oldalú háromszögre hasonlítson, ezzel elkerüljük a mesterkélten ható szimmetriát. Felülnézetből az ágak sosem fedhetik egymást, nem lehetnek egymás fölött.
Az én fácskámnak is van egy ilyen "rendellenessége" sajnos nem mutatott valami jól, de már dolgozom a kijavításán. Oldalra húzom egy kicsit az ágat. A felülnézeti képhez még annyit hogy ha az törzs elülső oldalán nem hagyunk ágakat a hátsó részt meg kicsit sűrűbbre hagyjuk a mélység hatását fogja kelteni vagyis  ha az ember szemből nézi, nem lesz úgymond 2 dimenziós a fácska. Látható lesz a mélysége és a törzs is jól látható lesz.

Ezzel végére is értünk a témának, megpróbáltam bemutatni ebben a 2 bejegyzésben az avatatlan szemek számára "láthatatlan" dolgokat, azokat a részleteket amelyekben többek között rejlik egy szépen megmunkált fácska szépsége. Remélem vannak azért akiknek tudtam ezzel újat mondani :) 
Máté

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...