A Debreceni Bonsai Club azért alakult hogy összegyűjtse a Debrecenben és a környéken élő bonsai kedvelő embereket. Az oldal folyamatos feltöltés alatt áll. Az oldal részben általános részben saját blogbejegyzéseket tartalmaz, az oldal témájához kapcsolódóan.

2011. február 23., szerda

egy kis "időutazás"...

A következő képek egy bonsai fejlődését követik nyomon, méghozzá egy aprócska kőre ültetett mame bonsai  segítségével.



2001-ben lett begyűjtve, utána ki lett ültetve a szabadba, hogy erősödjön a gyökere és vastagodjon a törzse.
2003 Végén megbizonyosodva hogy túlélte az kiültetést, (mert előfordul hogy elpusztul a fácska a következő évben) rá lett ültetve a kőre a képen látható módon. Jól látszik hogy nincs valami sok hely a gyökereknek  így ki fogják tölteni a rendelkezésre álló helyet és szépen rá nőnek majd a sziklára. Nilonnal van körbecsavarva amit ragasztószalaggal rögzítettek. Alulról nyílt az egész természetesen, ott fognak utat törni maguknak a gyökerek és behatolni a talajba. Később ezek a gyökerek fogják képezni a felszín alatti részt mik a "csomag" alján kibújnak.
2003 hátralevő részében és 2004 tavaszán pihenés, had nőjön és erősödjön.


2004 nyár közepe: Le lett vágva a törzs
2004 ősz: ültetés. itt jól látszanak a gyökerek amik kibújtak a kötés alól.


tálba ültetve: 

a Nilon óvatos eltávolítása után:

2004 tele:

2006. Szeptember: az ágak és elágazások lassan fejlődtek az elmúlt 2 év során.

2006. December:

2008. Március  Átültetve egy új, kisebb tálba:

2008. Április itt már levelekben: "készen"
Íme a kis fa a begyűjtéstől számított hetedik év tavaszán. Elég sokat változott és nagyon szép lett. Sajnos jó pár év is elment vele, de hát ez már ilyen. Nem a türelmetlen emberek hobbija. Remélem tanúságos volt a képsorozat. Elég értékesek úgymond az ilyen képsorok szerintem, egyrészt mert sok idő kell egy egy ilyen képsor elkészítéséhez, és sokat is lehet belőle tanulni. Jól látszódnak a fejlődés fázisai. Egy egy műveletnek a hatása. Valamint információt nyújthat azoknak akiknek nincsenek ilyen jellegű tapasztalatai hogy miből mit lehetséges kihozni megfelelő gondoskodással.

Ha valakinek vannak hasonló képsorai, nagyon örülnénk ha elküldené email-ban a debonclub@gmail.com címre és akkor kitesszük. Sokan vagyunk akik tanulhatnak belőlük, még többet ha van hozzá egy kis leírás is.

Hétvégére várható még egy hasonló bejegyzés.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...