A Debreceni Bonsai Club azért alakult hogy összegyűjtse a Debrecenben és a környéken élő bonsai kedvelő embereket. Az oldal folyamatos feltöltés alatt áll. Az oldal részben általános részben saját blogbejegyzéseket tartalmaz, az oldal témájához kapcsolódóan.

2011. január 31., hétfő

Szép... szép... na de miben is rejlik a szépsége? (első rész)

Régebben tátott szájjal figyeltem a szebbnél szebb bonsaiokat az interneten keresgélve. Mindegyik egyedi volt valamiért, sosem láttam 2 egyformát, mint ahogy nincs 2 egyforma ember sem. Mégis sok közös vonás van bennük amit az ember laikusként észre sem vesz sokadik ránézésre sem.
Előfordul hogy nézek egy szép fát de valamitől mégis egy kicsit furcsa, azt érzi az ember hogy ez így mgésem az "igazi". Ezek pedig az arányok és olyan apróságok amik felett könnyen átsiklik az ember szeme.

Egy esztétikus bonsai kialakításához nélkülözhetetlen hogy elgondolkozzon az ember, hogy mit is szeretne kihozni a kis fájából. Természetesen mindenki  úgy alakítja a fáját ahogy szeretné illetve ahogy a fa engedi. Azonban  jó ha szem előtt tartunk egy pár dolgot előre elgondolva.

A bonsainak mint műalkotásnak egyik szerves részét képezi a tál amiben van. Összhangban kell hogy legyen a növénnyel. Ha új tálat szeretnénk a fánknak egy átültetés alkalmával érdemes elgondolkozni egy pár dolgom. Lassan itt a tavasz, hamarosan úgyis esedékes a dolog:) Egy tál kiválasztása több szempont szerint történhet. A fácska stílusa, faja, fajtája,kora, a növények száma. A kiválasztáshoz nem nagyon lehet meghatározni konkrétan mihez mi illik mert hát elég sok dolog befolyásolja a dolgot, ráadásul az ízlése sem egyforma mindenkinek. Akiknek van hozzá tehetsége akár le is rajzolhatja a fáját és rajzolhat hozzá különböző tál típusokat, de lehet akár számítógéppel is fénykép szerkesztő programokkal. Lehet még simán keresgélni képeket az interneten az átültetni kívánt fánk hoz hasonló fákat. Megfigyelhetjük melyik cserépben hogy mutat a fa.

Van pár általános irányelv azért amiket jó ha betartunk a tál választásánál.
- Az egytörzses kompozíciók esetében a táp perem magassága és a fácska törzsvastagsága körülbelül azonos legyen. Ugyanakkor a tál legnagyobb átmérője ne haladja meg a fa magasságának 2/3-át!
- A tál színének megválasztásakor igazoljunk a lomb, virágok, és az esetleges termések színéhet. Amíg a tál formájának megválasztásakor inkább a matematikai arányok igazítanak el, addig a tál színe a választékos ízlés dolga. Ha a fácska formája kötöttebb, a zománc színének megválasztásánál legyünk tartózkodóbbak. Egy rusztikus fácskát pedig épp előnyösen kiegészít egy mázatlan cseréptál. A zománc színe szimbolikus jelentésű is. A kék a tengert és az eget tükrözi, a zöld árnyalatok az erdő üdeségét, míg a barnák az anyaföld melegét sugározzák.
- Nagyon fontos hogy a tálnak se a formája, se a színe ne vetekedjen a bele ültetett növénnyel. Csupán emelje ki annak mondanivalóját. Ízléses, finom kerete legyen a művészi összképnek.

A folytatásban a fácska kialakításának általános irányelveiről lesz szó. 

Nem a stílusokról lesz szó, arról rengeteg könnyen hozzáférhető adat van már fent az interneten, bár lehet későbbiekben kitérünk erre is.
Máté

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...