A Debreceni Bonsai Club azért alakult hogy összegyűjtse a Debrecenben és a környéken élő bonsai kedvelő embereket. Az oldal folyamatos feltöltés alatt áll. Az oldal részben általános részben saját blogbejegyzéseket tartalmaz, az oldal témájához kapcsolódóan.

2011. március 15., kedd

Bonsai átültetése (ficus retusa)

Eljött a nagy nap, az első átültetése a ficusnak a gondozásom alatt.


(a képek nagy felbontásúak lehet nagyítgatni és vizsgálódni :) )
Átültetés előtt
A gyökerek már szépen kitöltötték a rendelkezésükre álló helyet, már ideje volt át ültetni, egyúttal egy nagyobb tálba mert egy kicsit már ki is nőtte a régit.

A régi föld és a fölösleges gyökerek eltávolítása.

átültetésre készen:
A víz elvezető nyílások befedése műanyag hálóval (pl.szúnyogháló darabok), utána egy réteg apró szemű kavics a fölösleges víz elvezetésére.
itt már egy réteg bonsaiföld+akadama keverék leterítve. Ilyenkor tudjuk beállítani a fa magasságát a tálban. Ha nincs elég magasan teszünk még hozzá egy kicsit és emelhetünk rajta. Majd feltöltés.Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen a gyökerek között is legyen föld.Ne legyenek lyukak, jól nyomkodjuk meg, tömörítsük le a földet vékony pálca vagy valami hasonló segítségével.
Itt ügyeljünk a jó elhelyezésre amiről már volt szó ebben a bejegyzésben bővebben.

"A fa beültetésénél figyeljünk arra hogy a gyökérnyak a tálunk pereme fölé essen. Nem mutat jól ha úgymond "bele kell nézni" mintha egy vödör aljára ültettük volna, egy kis túlzással. Ráadásul egy szép gyökérnyak egyrészt jól is mutat kiemelve másrészt kicsit "korosítja" a fánkat, hisz valamennyire ez is a cél egy öreg sok időt és viszontagságot megélt fa hatását kelteni.
Fontos még hogy  négyszögletes vagy ovális tál közepére sose ültessük a fácskát. Mindig a középponttól egy kis távolságra. Próbáljuk ezekben az esetekben kerülni a szimmetrikus elrendezést. A kerek tálas és kaszkád, vízesés szerűen lelógó típusú bonsaioknál viszont tanácsos középre ültetni úgy mutat jól."

Átültetés után új cserépben
A gyökérnyak egy kissé kiemelve a kiinduláshoz képest.
Végül egy alapos öntözés és már készen is vagyunk.
Ültetés után a fát egy pár hétig pihentessük, had kapaszkodjon, erősödön meg a gyökérzete. Utána lehet alakítgatni tápozni stb.

Végül de nem utolsó sorban köszönöm a segítséget :)

4 megjegyzés:

Juniperus Bonsai Klub írta...

hello!
Örülök a szakszerű átültetési prezentációnak. Tényleg jól sikerült.
Két észrevételem azért van:
A gyökérzet megtisztításához én a vízzel való kimosást is javaslom, kevésbé roncsolja a hajszálgyökereket.
A gyökérnyak tényleg jó lesz, de az utolsó képen látható kis vékonyka gyökeret az esztétika jegyében eltávolítottam volna :)

Máté írta...

Szia!

Jó ötlet a vízzel ki mosás is, egyetértek vele, valóban humánusabb lehet. Feltétlenül ki fogom a módszert majd próbálni:)
A gyökérről meg, ez tipikus esete annak mikor az ember minden nap nézni és mégsem veszi észre amíg valaki meg nem említi neki mert már annyira természetesnek veszem a jelenlétét.A gyökérről még gondolkozom, hátha lesz belőle valami majd. Örülök az építő jellegű kritikának :)

Unknown írta...

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Kettő ficus bonsai fácskám van és sajnos abba a hibába estem, hogy az egyiket sikerült túl öntöznöm és bepenészedett a földje. A lombozata is nagyon megritkult és a bonsai boltban ahol jártam azt mondták mindenképpen azonnali átültetést igényel! Bonsai földet és penészölőt ajánlottak hozzá. 3 naponta kell spriccelnem vele a leveleit. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy az egészséges fácskát is spricceljem e vele, megelőzés képpen? És, hogy mennyi ideig kell spriccelnem? És hogy milyen a szakszerű öntözés a ficus bonsai esetében? Én eddig 10 naponta vízalámerítéses módszert alkalmaztam és kissé furcsállom, hogy ez az öntözés az egyiknél bevált a másiknál pedig nem... Bár az igaz, hogy az egészségest nem olyan rég kaptam és a másik már akkor sem volt valami jól...

A válaszokat előre is köszönöm.

Anita

Máté írta...

Szia!

A szerencsére nekem nem volt még problémám penészedéssel, nem ismerem ezeket a szereket ezügyben sajnos nem tudok tanácsot adni.
A penészesedést kiváltó körülményeket szüntesd meg elsősorban szerintem. Tedd egy kicsit naposabb melegebb helyre, ahol nem alakulhat ki hűvös nyirkos környezet ami kedvez a penész számára.
Az átültetést mindenképp tudom javasolni, főleg az új fánál ha nincs vele probléma akkor várj azért vele tavaszig, akkor esedékes alapesetben, sokszor nem valami jó földben érkeznek a "tömegtermelt" fácskkák :( .

Locsoláshoz egy jó tipp, meg kell dörzsolni a földfelszínét az ujjaddal, ha nedvesnek érzed még akkor nem kell locsolni, ha száraznak érzed a felszínt akkor locsolni kell. Télen az én ficusomat kb 3 naponta szoktam locsolni(hagyományos módszerrel), nyáron naponta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...