A Debreceni Bonsai Club azért alakult hogy összegyűjtse a Debrecenben és a környéken élő bonsai kedvelő embereket. Az oldal folyamatos feltöltés alatt áll. Az oldal részben általános részben saját blogbejegyzéseket tartalmaz, az oldal témájához kapcsolódóan.

2011. január 26., szerda

Hogyan jutok Bonsai fához?

Ezt a bejegyzést azoknak a látogatóknak szól akik még nem rendelkeznek Bonsai fával de szeretnének 1-et.

2 féle képen juthatunk Bonsai-hoz.

1. Veszünk egyet egy boltban.
Elég egyszerűnek hangzik de ez nem teljesen így van. Mielőtt elrohannánk  és választanánk egyet, jól át kell gondolni hogy, milyen környezetben szeretnénk tartani. Majd következik az utánajárás az interneten vagy érdeklődés egy boltban. Kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb fajtát és beszerzünk hozzá 1-2 szakirodalmat, vagy utánaolvasunk a neten. De ez nem minden! A fának is amit venni szándékozunk, meg kell felelni bizonyos dolgoknak:
  • A bonsai alakja, habitusa mindenképp feleljen meg az adott növényfaj eredeti lelőhelyén,szabadban növő példány formájának.
  • A levelek, virágok, termések az évszaknak megfelelő állapotban legyenek. Semmiképp sem vásároljunk frissen átültetett fát.
  • Fontos a külső. A tál színben és stílusban is passzoljon a növényhez(bár ésőbb ezt meg lehet változtatni). Az alján feltétlen legyen vízelvezető nyílás ahol az öntözés utáni felesleges víz távozik. 
  • A bonsai mentes legyen minden kártevőtől és kórokozótól.
Előnyök: Kezdőknek és a türelmetleneknek ajánlott. Egyből "kész bonsai hoz jutunk alakítással már kevesebet kell törődni.
Hátrányok: egy szebb és korosabb darab sokba kerülhet. A már kiakakított stíluson nem nagoyn lehet változtatni.

2. Kimegyünk a szabadba és kiválasztjuk a legmegfelelőbb példányt.

Szinte minden fás szárú növény alkalmas bonsai nevelésére. Éppen ezért akár a szabadból is gyűjthetünk be növényeket.
Ami fontos lehet, hogy mindenképp figyeljünk a természetvédelmi előírásokra, valamint járjunk utána az év melyik időszaka a legalkalmasabb erre, ha ezt a beszerzési formát választjuk.Ha van tulajdonosa a területnek ajánlott tőle engedélyt kérni az esetleges későbbi problémák elkerülése végett :)
Érdemes olyan helyről begyűjteni a fát ahol már "sanyarú" körülmények között volt pl.: sziklarepedés. így nem lesznek neki nagyon szokatlanok az új körlmények(kis cserép). Mindenképp ajánlatos tanácsot kérni olyan emberektől akik csináltak ilyet illetve utána olvasni ennek a módszernek részletesebben.

 előnyei:
- A fa bírni fogja a körülményeket hisz honos nálunk
- olcsóbb
- szabadon ki élheti az ember a kreativitását ő határozza meg az elérendő formát a lehetőségek szerint.
Hátrányok: 
-kezdőknek nem ajánlott, szakértelem és jártasság szükséges egy begyűjtött fa bosai fává alakításához, valamint több évet vesz igénybe. 

Kapcsolódó linkek: 
www.bonsai-bolt.hu (Hajdúszoboszló)

2 megjegyzés:

Máté írta...

egy kicsit kiegészítettem ;)

P.Ottó írta...

Jól tetted :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...