A Debreceni Bonsai Club azért alakult hogy összegyűjtse a Debrecenben és a környéken élő bonsai kedvelő embereket. Az oldal folyamatos feltöltés alatt áll. Az oldal részben általános részben saját blogbejegyzéseket tartalmaz, az oldal témájához kapcsolódóan.

2011. március 13., vasárnap

Bonsai föld

Eljött a Március immáron hivatalosan is tavasz van, reméljük,hogy a természet is úgy akarja. Lassan lehet ültetgetni.
A videóban egy rövid magyarázattal egybekötve bemutatják, hogy milyen összetevőkből áll általában egy jó bonsai föld. Itt meg kell jegyezni nem kell ragaszkodni konkrétan az itt bemutatott anyagokhoz. Rengeteg variáció, és összetevő létezik a bonsai földekre az itt bemutatottak csak egy része a palettának, a hangsúly azon van hogy milyen tulajdonságok miatt választotta a videó készítője az adott anyagokat. Vannak emberek akik nagy becsben őrzik a saját keverékük receptét, sok időbe kerülhet ki kísérletezni őket már csak az anyagválaszték és az arányok, és a fa igényeinek tekintetében is.
A bonsai földek különböző anyagok keverékei. Melyeket befolyásolhat hogy milyen fajta fához alkalmazzuk, és milyen öreg a fa. Az ültetni kívánt fánk ültetőközeggel szembeni igényeinek mindig nézzünk utána ha még nem ültettük át előtte, vagy nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

A keverékekben közös, hogy egy pár tulajdonsággal rendelkezniük kell.
- Víztartó képesség, hogy legyen nedvesség a földben és a gyökerek fel tudják venni azt és vele együtt a tápanyagokat.NEM állóvíz. Az agyagos, humuszos talaj kevésbé szárad. De vigyázni kell vele mert nem akarjuk hogy egész nap ázzon a fa, a gyökereknek lélegezni is kell.
- Víz áteresztő képesség fontos hogy a gyökérzet ne rohadjon be, és tudjon lélegezni. Valamint biztosít minket a túlöntözés ellen (örömhír a kezdőknek!). Erre nagyobb szemcsés anyagokat (pl zúzott gránit, égetett agyag szemcsék, akadama föld) használunk. illetve durva csemcsés homokot. A meszet tartalmazó anyagokat kerüljük.
- Tápanyagok.

Az így kialakított bonsai földünk tartalmaz tápanyagokat kezdetben a szerves összetevők révén, és jó vízháztartása van, vagyis amennyi víz szükséges magába szívva megtartja, amit meg már nem bírnak felszívni a víg megkötő összetevők egyszerűen kifolyik a tál alján a lyukon a víz áteresztő összetevők révén.
Mivel a bonsai kicsi edényben van a talaj által felvett szükséges vízmennyiség hamar elpárolog/felszívódik, ezért 1-2 naponta locsolni kell. Nyáron fokozottan figyeljünk a kiszáradásra, esetleg napi többszöri öntözés szükséges lehet.

Ha jól megválasztjuk a fánknak való ültetőközeg keveréket nem érhetnek meglepetések, pangó víz, vagy egyszerűen nem érzi jól benne magát a fánk. Szóval ennek is megfelelő figyelmet kell szentelni, nem lesz alkalmas bármi bonsai földnek a fentebb említett okok miatt.


Miután sikerült mindenkinek elvenni a kedvét ettől aki még nem kevert földet örömhír lehet hogy sok helyen lehet kapni direkt bonsai föld keverékeket. Ezeket keressük boltokban webáruházakban. Ha csak kisebb mennyiségekben kívánunk beszerezni pár fa ültetéséhez , szerencsére vannak viszonylag olcsón kisebb kiszerelések is, nem kell megvennünk egy nagy 16 literes zsákkal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...